Отговор на Миглена Николчина 2 (този път на нейни невербални жестове)

by Владимир Сабоурин

 

От следящи внимателно казуса ЛВ, които не споделят изцяло мнението на явно смазващото мнозинство, че ВС е неадекватен параноик, научих, че Миглена Николчина е обнародвала (не се поинтересувах къде) записа на моята лекция пред Софийския литературоведски семинар.

На фона на трупното мълчание на ЛВ и неявния център на властта извън него подобна публикация е многозначителна.

Ще я коментирам, въпреки че е невербална от страна на М. Николчина, която пак предпочита аз да говоря вместо нея (включително и на запис!).

Вероятно М. Николчина смята, че е злепоставящо да съм участвал в СЛС, където самата тя ме покани да изнеса лекция.

Бях представен нелошо от Мария Калинова. Това сигурно също е злепоставящо. Много добре говориха за научните ми книги Бойко Пенчев, Кирил Василев и Божана Филипова.

Дотук не виждам нищо уличаващо ме.

А подозирам, за жалост, М. Николчина в желание за – в нейните очи – злепоставяне на ВС, откакто шерна и после, след като й отговорих подобаващо, изтри моята поема „Йожени или Новата асамблея Знаме на мира”.

При това – в очите на М. Николчина – злепоставящо ме шерване импликацията беше, че човек, който е написал такова (литературно) произведение няма право да говори за дискурсна етика.

Отговорих на М. Николчина, че литературни текстове не могат да се използват като аргументи в дебат, който касае не спорния въпрос за про-и-контра политически некоректния език в рамките на художествената литература, а нейната неявна власт в ЛВ посредством литературни асистентки, които тя публично дистанционно управлява, казвайки им какво да НЕ правят посредством ФБ.

И тя си изтри поста.

Новият й опит – вече невербален, под формата на звуков файл – да ми обясни, че трябва да замълча дори и тя да не си направи труда публично – и с думи, моля! – да ми отговори, повтаря ченгеджийския модел на първия:

Тя вади от Мрежата неща, които разглежда като компромати против ВС.

Нека пак да повторя, че не виждам нищо компрометиращо, че съм приел поканата й да изнеса лекция пред СЛС.

Или може би импликацията е, че лектор, изнесъл лекция пред СЛС вече няма право да задава публично въпроси на М. Николчина?

Не съм подписвал такава декларация за конфиденциалност (мълчание).

И имам право да адресирам въпроси към М. Николчина в публичното пространство, въпреки че съм изнесъл лекция пред СЛС.

By the way, самата М. Николчина не почете лекцията ми, делегирайки я изцяло на литературните си асистентки.

Но аз не смятам, че това е злепоставящо за нея.

Имаш литературни асистентки, пиеш мляко и без да присъстваш.

Проблемът е, че ЛВ не може и не бива да функционира така!

Това е разговорът, който продължавам да очаквам Миглена Николчина да проведе в публичното пространство с академичните и литературни фигури, усъмняващи се, че тя неявно контролира ЛВ, без да присъства.

Нещо, което тя явно обича, имайки предвид моята лекция пред СЛС.

Никак не е лоша лекцията ми, между другото.

Забавна е.

Приятно слушане.

 

 

 

 

Advertisements